Sprega države i privatnih akcionarskih banaka u Srbiji do Drugog svetskog rata - primer Beogradskog kreditnog zavoda A.D.

Aleksić, Vesna (2012) Sprega države i privatnih akcionarskih banaka u Srbiji do Drugog svetskog rata - primer Beogradskog kreditnog zavoda A.D. Bankarstvo, 41 (5). pp. 56-73. ISSN 1451-4354

[img] Text
UBS-Bankarstvo-5-2012-Aleksic.unlocked.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Tekst je posvećen analizi načina osnivanja i rada najstarije akcionarske banake u Srbiji do Drugog svetskog rata u kontekstu društvenih i političkih okolnosti koje su u ono vreme vladale. Akcenat je stavljen na prilike u Srbiji od sticanja nezavisnosti i osnivanja Privilegovane Narodne banke, u čijem radu su veliku ulogu imali upravo osnivači Beogradskog kreditnog zavoda, pa do stvaranja Kraljevine SHS / Jugoslavije kada se ova banka suočila sa promenjenim privrednim i političkim prilikama. Naročita pažnja posvećena je rukovodstvu banke koje je, kao deo malobrojne srpske elite bez prave kompeticije u Srbiji, a nakon proširenja države, ustoličilo poluznanje i nepotizam umesto da iskoristi sve prednosti novog proširenog tržišta da unapredi poslovanje i održi ugled ove novčane institucije u društvu.

Item Type: Article
Additional Information: COBISS.ID=194651404
Uncontrolled Keywords: trgovina, bankarstvo, akcionarsko društvo, Srpska napredna stranka, Narodna banka
Research Department: ?? H1 ??
Depositing User: Jelena Banovic
Date Deposited: 18 Oct 2016 13:10
Last Modified: 18 Oct 2016 13:10
URI: http://ebooks.ien.bg.ac.rs/id/eprint/776

Actions (login required)

View Item View Item